Future Proof Plastics 2022 terugkijken

Hoe kunnen we versnellen naar circulaire en klimaatneutrale plastics?

Dit was de vraag die centraal stond bij de 5e editie van het Future Proof Plastics symposium.

De opening was aan Kim Ragaert, Hoogleraar Circulaire Plastics aan de Universiteit van Maastricht en vice voorzitter van de stuurgroep van een door Systemiq geleide studie naar een ReShaping van het Europese plastics systeem ( ReShaping Plastics for faster systemic change towards circularity and net zero carbon emissions • Plastics Europe). In haar presentatie vat ze de belangrijkste conclusies samen aan de hand van diepgaand uitgewerkte modelmatige scenario’s. Hierdoor wordt tastbaar hoe verschillende maatregelen inwerken op het plastics systeem en ze als het ware hefbomen in werking zetten. En zo blijkt dat het haalbaar is: in 2050 kan het Europese plastic systeem nagenoeg circulair zijn. Met het op gang brengen van het circulaire vliegwiel zullen stapsgewijs hoeveelheden plastic afval en emissies ook fors dalen.

Kijk hier terug naar de bijdrage van Kim Ragaert.

Ook terug te kijken: de bijdrage van Frank Dietz, hoofd Circulair beleid van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Marco ten Bruggencate, voorzitter van Plastics Europe.

Voor een uitgebreide videocompilatie zie ook de website van Rethink Plastics

Op Future Proof nam Theo Stijnen ook afscheid als Directeur van Plastics Europe Nederland