Marco ten Bruggencate, Dow’s Commerciële VP EMEA nieuwe Voorzitter van Plastics Europe

Plastics Europe, de vereniging van plastics producenten in Europa, heeft vandaag Marco ten Bruggencate, Commercieel Vice President voor Verpakkingen en Specialty Plastics EMEA bij Dow, benoemd tot haar nieuwe Voorzitter. Hij is de opvolger van Dr Markus Steilemann, CEO van Covestro.

In zijn nieuwe rol zal Marco ten Bruggencate Plastics Europe en haar leden leiden bij het verder verwezenlijken van de ambitieuze duurzaamheidsagenda, in lijn met de Green Deal en doelen voor klimaatneutraliteit van de Europese Unie. Hij heeft zijn voorganger gefeliciteerd met diens cruciale rol in het verkrijgen van steun van de industrie voor het doel van klimaatneutraliteit en circulariteit. Inclusief het innemen van vooruitstrevende standpunten, zoals de oproep tot een verplicht aandeel van 30% gerecyclede content in 2030 voor alle verpakkingen in de EU.

Tijdens de twee jaar waarin Dr Steilemann het voorzitterschap bekleedde, heeft hij zich hard gemaakt voor een verder tegengaan van pelletverliezen in het milieu, door de stap naar certificering van het Europese Operation Clean Sweep® -programma te zetten. Hij gaf ook opdracht voor de onafhankelijke studie, “ReShaping Plastics: Pathways to a Circular, Climate Neutral Plastics System in Europe”, en was verantwoordelijk voor de totstandkoming van een nieuwe visuele identiteit en website, waaruit beter spreekt welke fundamentele veranderingen er in de industrie gaande zijn en in Plastics Europe zelf.

Dr Markus Steilemann daarover: “De wereld kan niet zonder plastics, vooral niet wanneer we een klimaatneutrale toekomst in Europa willen. Omdat een blijvend gebruik van fossiele brandstof zeer waarschijnlijk tot een catastrofale klimaatcrisis leidt, is het nu het moment voor een effectieve samenwerking zijn tussen de industrie, onze waardeketen en beleidsmakers. Het versnellen van systeemverandering in de plasticsindustrie en een beter beleidsraamwerk zijn hiervoor een vereiste, als ook investeringen en innovaties. Plastics Europe zal hierin een belangrijke rol blijven spelen. Mijn opvolger Marco ten Bruggencate wens ik dan ook veel succes in zijn tol als Voorzitter.”

“Met trots neem ik deze belangrijke rol op me, in een enorm uitdagende en enerverende tijd voor onze industrie. We maken ons geen enkele illusie over de schaal en complexiteit van de transitie van onze industrie en onderkennen de wezenlijke rol die we hebben in het terugdringen van emissies, het reduceren van afval en het vergroten van circulariteit. Om onze ambitie waar te maken, blijven we onze nek uitsteken, bij het nemen van vooruitstrevende beslissingen en posities, met een nadruk op actie boven woorden. We hebben geen controle over alle knoppen in deze transitie, zoals we ook niet alle antwoorden hebben op de uitdagingen waar wij en het hele plastic systeem voor staan. Samenwerking met alle stakeholders is en zal een sleutel zijn. Ik kijk uit naar nauwere samenwerking met alle stakeholders om een werkelijk duurzaam plastics systeem te realiseren.          

Marco ten Bruggencate startte zijn carrière bij Dow in 2000 en bekleedde verschillende functies in Europa en de Verenigde Staten. Voorafgaand aan zijn huidige rol als Commerciële Vice President voor Verpakkingen & Specialty Plastics EMEA was hij tot voor kort Global Strategy Director voor Polyurethanes, CAV & Construction, Global Business Director Building & Construction and Global Business Director Construction Chemicals. Marco is Nederlander en is momenteel woonachtig in Horgen, Zwitserland. Hij maakt zich ook hard voor meer inclusie en diversiteit, als vice voorzitter van Dow’s mondiale Women’s Inclusion netwerk en als executive sponsor van het Disability Employee Network in EMEAI.

van links naar rechts: Dr Markus Steilemann, lid Stering Board Plastics Europe en CEO van Covestro, Virginia Janssens, Managing Director Plastics Europe, Marco ten Bruggencate, Voorzitter Plastics Europe en Commercial VP Packaging & Specialty Plastics EMEA bij Dow
BELGIUM, BRUSSELS, MAY 19, 2022 – PlasticsEurope Event Copyright Danny Gys